Glasove.comВ Министерство на транспорта на Румъния още не знаят, че

...
 Glasove.comВ Министерство на транспорта на Румъния още не знаят, че
Коментари Харесай

Румънското министерство на транспорта не знае нищо за петте моста на „Промяната“

 

Glasove.com

В Министерство на превоза на Румъния още не знаят, че ще вземат участие в строителството на пет нови моста над Дунав. Предизборно от Продължаваме промяната тръбят, че към този момент са ги уредили. На въпрос на „ Гласове “ към румънското министерство на превоза на какъв стадий е тяхната подготвеност да посочат местоположения за петте моста, по кое време и с какво финансиране ще бъдат строени се получи следният формален отговор: На равнище Национална железопътна компания „ CFR-SA “, отдел „ Външно финансирани планове “ няма информация за взаимно съглашение сред представители на румънското и българското Министерство на превоза.

Също по този начин Националната железопътна компания SFR-SA не разполага с информация за източниците на финансиране на такива вложения, нито за упования период за започване на същинска работа.

„ България и Румъния драгират Дунав в търсене тук-там за 5 моста, разгласи министърът на превоза Николай Събев. “ Това оповестяват единогласно и целокупно всички български медии на 6 юни, след срещата на взаимната българо-румънска група по свързаността, провела се в Букурещ.

Експерти от Министерство на регионалното развитие, осведомени с процесите на инфраструктурно строителство и изключително такова, което минава над водни басейни обясниха, че предпроектните изследвания включват проучване на цялото дъно, състава на земните пластове в дълбочина в точките, където ще стъпи всеки мост, проучване на прилежащите територии за обезпечаване на наложителната инфраструктура. Следва изследване на собствеността, правене на проекти за отчуждаване.

Сам по себе си, този развой лишава към две години и неговото финансиране, в случай че е включено в цената на всеки от мостовете значи, че би трябвало да е направена план-сметка още преди началото на градежите. На този стадий у нас такава не съществува. Предположенията на някогашния транспортен министър Николай Събев бе, че „ колкото и да костват, от тези пари няма да се краде. “

В началото на септември Николай Събев и Кирил Петков заснеха предизборен клип на „ Продължаваме промяната “ по релсите на Дунав мост. В него още веднъж се дават обещание пет моста над Дунав. Само че румънската страна не знае нищо за тях.
Събев и Кирил Петков в избирателен клип с неистини за мостове.
Как протече процесът:

18 декември, 2021. година

Бившият транспортен министър Николай Събев, родом от Русе, декларира, че е с упоритости Русе да се трансформира в европейски транспортен хъб и би трябвало да се стартира с разрешаване на трафика на Дунав мост, като проблемите да са решени до пролетта на 2022 година

(През 2013 година тогавашният министър на превоза Данаил Папазов с тясна компетентност инженер-корабоводител, съобщи, че Варна ще стане Ротердам на Балканите)

22 декември, 2021 г.

Бившият министър на превоза Николай Събев разгласи, че „ държавното управление има намерение да построи четири моста над Дунав, както и три тунела под Стара планина – Шипка, Петрохан и един на изток. “

18 януари, 2022 година

Бившият финансов министър Асен Василев заяви, че ще бъдат издигнати „ 4-5 моста над Дунав и три тунела под Стара планина “ и това ще се случи в инфраструктурната стратегия на държавното управление с 4-годишен небосвод и обща стойност от 12 милиарда лева. Предварителната оценка за всеки мост на база свободни догатки, бе заложена на към 100 млн. лева, само че не повече.

Според Асен Василев държавният бюджет щеше да е импортиран доникъде на януари и гласуван до края на февруари и по хипотеза – щом се оправи времето, ще започне и строителството.

24 януари, 2022 година

Бившият министър на транспорта Николай Събев разгласи, че до 2026 година сред България и Румъния, над Дунав ще бъдат издигнати пет нови моста – броя към този момент беше твърда.

6 юни, 2022 година

След среща в Букурещ на взаимната българо-румънска работна група по свързаността, министрите на превоза Сорин Гриндяну и Николай Събев, Събев заяви, че въпреки всичко драгирането на Дунав е приоритет за румънската страна. Той добави, че „ България и Румъния стартират едновременни предпроектни изследвания на петте местоположения от двете страни на Дунав за създаване на нови мостове. “

На въпрос на „ Гласове “ към румънското министерство на транспорта на какъв стадий е тяхната подготвеност да посочат местоположения за петте моста, по кое време и с какво финансиране ще бъдат строени, както и ще подхващат ли стъпки за рехабилитацията на отчайващото положение на релсовия им път от Дунав мост и Дунав мост 2, бе получен следният официален отговор:

„ На равнище Национална железопътна компания „ CFR-SA “, отдел „ Външно финансирани планове “ няма информация за взаимно съглашение сред представители на румънското и българското Министерство на превоза. Също по този начин Националната железопътна компания SFR-SA не разполага с информация за източниците на финансиране на такива вложения, нито за упования период за започване на същинска работа.

По отношение на железопътната инфраструктура, свързваща двете стани, SFR-SA е приключила предпроектното изследване, належащо за осъществяването на плана за електрификация и рехабилитация на железопътната линия Крайова-Калафат, както и линията Букурещ-Виделе-Радулещи-Крайова и Радулещи-Гюргю, както и план за модернизацията на линията Букурещ-Жилава-Гюргю. “

Отговорът на румънското министерство на превоза до „ Гласове “.

3 септември, 2022

На среща със симпатизанти в Силистра, някогашният премиер Кирил Петков съобщи: „ Г-н Борисов е обещавал не един път, че ще построи още един мост сред България и Румъния. За последните 12 години обаче, той не направи нищо. Ние за седем месеца се договорихме с румънското държавно управление за този мост и за още четири! “

Фактите сочат, че от зараждането на концепцията за втори мост над Дунав до неговото стартиране в употреба, изминаха 109 години. Именно упоритостта на Борисов внезапно форсира строителството, а той пристигаше на оглед с всеки прогрес, в това число и с хеликоптер, който тържествено прелетя от горната страна и с румънския министър председател на борда в деня на физическото сливане на двете половини. Мостът бе открит на 14 юни, 2013 година

Международният трен, който пътува сред Видин и Румъния обаче не стопира в отсрещния на Видин Калафат. На първата спирка пасажерите би трябвало да слязат и да изчакат различен трен. За множеството видинчани най-безпроблемно е минаването през моста с велосипед.

Втори факт е, че в правата сред гара Видин и навлизането в Румъния, мотрисата Сименс се движи със 120 км/ч в продължение на към 7 минути. С първите стрелки на територията на Румъния скоростта на влака пада на 30 км/ч заради отчайващото положение на релсовия път и тя не се трансформира в идните три часа и половина до Крайова.

Интересното е, че единствено една обява споделя, че компанията „ Лардж инфрастракчър проджектс “ ООД, основана през 2019 година е показала изцяло приключен план за смесен жп мост над Дунав при Русе-Гюргево, който ще е част от нова автомагистрала, която минава през средата на България – на картинка се вижда безусловно нарисувана алена линия от север на юг и с трен от София до Русе ще се пътува 3 часа и 20 минути и 4 часа сред София и Букурещ. В този план сегашният Дунав мост ще бъде единствено пешеходна атракция.

Проектът е показан в Букурещ точно по време на междуправителствената среща с поддръжката на БТПП.

14 септември, 2022. На среща с поддръжници Кирил Петков съобщи, че всичко за градежа на мостовете над Дунав е готово, остава единствено да завоюват изборите и да стартира строителството.

 

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР